Weboldal készítés

Egy weblap célja nem a cég bemutatása, hanem az értékesítés, vevő és partnerszerzés. Ha a várt eredmény elmarad nem feltétlenül kell az internetet vagy a webfejlesztőt hibáztatni. Lehet, hogy a megrendelő volt figyelmetlen és tapasztalatlan. Ha Ön nem engedheti meg, hogy százezreket dobjon ki az ablakon olvassa el cikkeinket és reméljük hasznos tippeket talál majd itt. Egy hozzá nem értőt könnyebben át lehet vágni! Legyen Ön a webszerkesztő rémálma aki mindent tud és mindenre rákérdez!

Ha kérdése, észrevétele van ...

Íja meg véleményét a blogról, vagy tegye fel kérdéseit. Mondja el milyen tapasztalatokat szerzett, hátha más tanul belőle.
info[kukac]alfaweb.hu
Tárgy: Blog

Friss topikok

Blog reload

2011.09.02. 14:41 | AlfaWeb | Szólj hozzá!

Reményeink szerint hamarosan újra elindul a blog...

Addig is ajánljuk figyelmedbe egy másik kezdeményezésünk, a webáruház bérlésével foglalkozó blogunk ahol kitárgyaljuk miért jók a bérelhető rendszerek vagy éppen mi a hátrányuk. Indulásként tanulmányokról, a hazai e-kereskedelem helyzetéről olvashatsz.

webáruház bérlés blog

 

 

Hogyan kérjünk weboldal ajánlatot?

2008.11.17. 10:26 | AlfaWeb | 3 komment

A legnagyobb probléma szokott lenni (már a legelején) amikor a hozzánemértő megrendelő megírja, hogy milyen oldalt szeretne, de valójában nem tudja hogyan fog felépülni, milyen tartalom fog kikerülni egy adott oldalra. Egy összecsapott, átgondolatlan ajánlatkérővel csak rosszul járhatunk!

Ha a szakember sem vezeti megrendelőjét az úton, a végén a probléma tetőzik és a megrendelő rájön, hogy van weboldala, de valójában használhatatlan és átgondolatlan.

 

Miért ennyire fontos?
Az, hogy a végeredmény elmarad a várttól már elég ok lenne, azonban a folyamat legelején árajánlatokat kell bekérni, a beérkezett ajánlatokat pedig csak akkor lehet összehasonlítani, ha ugyanarra a feladatra kaptunk ajánlatot. Ha nem fektetjük le pontosan az igényeket saját magunknak adunk többletmunkát. A webmesterek jó esetben kérdezni fognak, érdeklődnek és mindenkinek el kell egyenként magyarázni valójában mit is szeretnénk (már ha tudjuk pontosan).
Rosszabb esetben látják, hogy mi sem vagyunk tisztában az igényekkel, adnak egy drágább ajánlatot. Ez ilyenkor bevett szokás, mert az a megrendelő aki nem tudja előre pontosan, hogy mit szeretne problémás. Problémás, mert sokszor változtatni kell, több levelet kell neki írni, fel kell hívni telefonon és ezeket a költségeket bele is számolják a végső árba!

 

Hogyan írjunk megrendelést? Hogyan értessük meg magunkat a webszerkesztővel?

Mivel minden egyes apró részletet ki szeretnénk fejteni ezért részekre osztottuk a teendőket. Ez a bejegyzés összefoglalója és bevezetője a következő hetekben induló „Fogalmazzuk meg igényeinket ” című cikksorozatunknak, melyben segítséget adunk a megrendelőnek egy ajánlatkérő megírásához.

 

Addig is várjuk levelét, írja meg tapasztalatait (legyen jó vagy rossz). Véleményét fejtse ki itt a hozzászólások között is.

 

Címkék: ajánlatkérés weboldal ajánlatkérés weboldal igény megfogalmazás

Mennyibe kerül egy weblap?

2008.08.29. 16:28 | AlfaWeb | Szólj hozzá!

Az emberünk bemegy a használt autó kereskedésbe és mielőtt bármit is megnézne megkérdezi:

- Mennyibe kerül egy autó?

Ugye milyen életszerűtlen!

Erre a kérdésre nincs jó válasz. Egy weboldal ára elsődlegesen attól függ, hogy mit szeretnénk, másodsorban, hogy kivel csináltatjuk. Néha elég nagy különbségekkel is találkozhatunk, ugyanis a készítők között ugyanúgy megtalálható az éppen érettségiző ifjú titán (általában zsebre) és a nagy multicégeknek dolgozó nemzetközi hírnevű médiacég is (iszonyat drágán).

A leggyakrabban előforduló igényeket próbáltam összeszedni és a piacon fellelhető minimum valamint egy közepes szintű árat megadni. A határ itt is a csillagos ég.

 

Mit szeretnénk?

A legtöbben nem vágynak semmi extra funkcióra, csak pár oldal szöveges és némi képi információtovábbításra. Ehhez még jön egy kapcsolati űrlap és a megrendelők 70%-ának az igényeit le is fedtük.

Általánosságban elmondható, hogy egy ilyen weblap esetén oldalanként a minimum ár 2.000 Ft, azonban az elfogadható munkát végző cégek 5.000 Ft (nettó) átlagáron dolgoznak. 

És innen elszabadul a pokol! A kérések széles skálája, igények végeláthatatlan sorolása nem lenne célravezető, így csak pár általános megoldásra tudok árat mondani. Az egyéni igények mindig egyéni elbírálás alá esnek!

 

Fórum: Sokan azt sem tudják mit jelent, de ez kell nekik, így megemlítjük ezt is:

min:15.000 Ft, átlag: 50.000 Ft

Vendégkönyv: ezt már többen tudják, de manapság annyira nem érdekel senkit. Általában fele, mint a fórum, talán kicsit kevesebb.

Galéria: Kérdéses, hogy szeretnénk-e a képeket nagyítani is, vagy csak kicsiben bemutatni? Hány kép fog felkerülni? Talán itt találkoztam a legeltérőbb árakkal. Van aki képenként 200 Ft-ot kér el, van aki 10.000 Ft alatt nem is vállalja.

Hírlevél küldő rendszer: az MLM-es lapok megjelenése óta sláger a hírlevél küldés, melyet 5-25.000 Ft-ért építhetünk weboldalunkba.

Folyamatos frissítés, karbantartás: A frissíteni kívánt anyag nagyságától, valamint a gyakoriságtól függően 2.000 Ft/hó – tól 10.000 Ft/hó amiben már benne van a folyamatos felügyelet, monitorozás és statisztikai elemzés is.

Hírkezelő: egyes cégek szeretik mindig tudatni a látogatóval éppen milyen projekten dolgoznak. Egy ilyen hírkezelő modul magában foglalja a hírek felviteléhez szükséges adminisztrációs felületet is. 5.000-20.000 terjedő skálán jelölném meg a minimum és az átlagárat. 

Egyre nagyobb az igény az adminisztrációs felülettel rendelkező weboldalak iránt. Sajnos erre nincs nagy rálátásom és ez a funkció nagyban függ attól, hogy milyen lehetőségeket építenek bele a felületbe. Tippszerűen azt mondanám, hogy egy oldal ami saját adminisztrációs felületen szerkeszthető dupla annyiba kerül, mint a fent említett nem szerkeszthető társa.

 

Sorolhatnám az árakat, de inkább az olvasóra bízom, hogy mi érdekli. Kérdezz a cikk alján és megpróbálok rá válaszolni!

 

Amit tényleg mindenki elfelejt az a grafika (a design). A legolcsóbb megoldás venni egy előre legyártott mások által is használható kész sablont. Ezek 5-10.000 Ft környékén megkaphatóak. Aki egyedi designre vágyik annak jobban a zsebébe kell nyúlnia, mert az alsó határ 20.000 Ft és a felső határ tényleg a csillagos ég. Csak weboldal designre vagyonokat lehet elkölteni, pláne ha még bővül a grafikus munkája olyan pikáns tennivalókkal, mint a teljes céges arculat, logó, névjegykártya, szórólap, katalógus..... soroljam?

 

Amire senki nem gondol az a tárhely és domain név. Az eddigiektől eltérően a domain név és tárhely díj használatáért éves fenntartási költséget kell fizetni. Egy .hu domin nevet átlagosan évente 2.000 Ft összegért lehet használni. A tárhely díja a nagyságától és a rajta futtatható adatbázisoktól, programozási nyelvektől függően 5.000-50.000 Ft. A legolcsóbb esetében szinte nem kapunk csak egy pár megás tárhelyet, a drágábbak pedig a prémium kategóriába sorolhatóak annak minden előnyével együtt. Az átlagos tárhely, ami a legtöbb megrendelő igényének megfelel 15-20.00 Ft körül mozog.

 

Egyenlőre ennyi. Még vannak olyan cégek akik egyben keresőoptimalizálást, linkmarketinget, kampánytervezést és futtatást és sok más mindent is vállalnak, de itt már tényleg nagy a szórás. De ne siessünk előre, itt a blogban erről is lesz szó a későbbiekben!

 

Ha felmerült Benned bármilyen kérdés, vagy ha szívesen olvasnál egy idevágó témával kapcsolatban részletesebben akkor ne habozz, írj vagy szólj hozzá.

 

· 1 trackback

Címkék: weboldal ár weboldal ára mennyibe kerül egy weboldal

Köszöntő

2008.06.19. 11:33 | AlfaWeb | Szólj hozzá!

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy segítséget adjak a kevésbé járatos, az interneten bizonytalan embereknek. Azok a kis és közepes vállalkozások, egyéni vállalkozók, magánemberek akik gondolkodnak egy weboldal készítésén talán segítséget kaphatnak itt.

Sokan azért nem mernek belevágni egy weboldalba, mert nem értenek hozzá és félnek tőle, hogy kidobott pénz amit erre költenek. Néhányan már belevágtak, de nem váltotta valóra terveiket.

Terveim szerint itt a blogban a megrendeléstől a kész weboldalig tartó folyamat részletes áttekintésével, tippekkel leszek az Önök segítségére. Lesz még továbbá ismerősök, partnerek elbeszélései alapján esettanulmány és természetesen várom a kedves olvasók véleményét, történeteit is!